Välja matta

När du ska välja matta till ditt rum så är det några saker du ska fundera på. För det första är det viktigt att ha en matta som är bra i storlek. Så hur stor matta under matbord? Vi tycker att en större matta ger en mer ombonat känsla och skapar en bättre inramning av matplatsen eller soffgruppen. Väljer du en för liten matta så kan dina stolar fastna i mattkanten och den ombonade känslan försvinner. Det vanligaste felet är att man väljer en matta som är för liten. Samma sak gäller för matta under säng, en för liten matta försvinner mot den stora sängen. Fundera också på om du vill ha en matta som du lätt kan tvätta själv, de flesta mattor kräver dock kemtvätt och även om de går att tvätta så kräver de en stor tvättmaskin. Förbered dig genom att mäta ut platsen där du vill att mattan ska ligga och tänk eventuellt på att matcha din matta med eventuella kuddar, gardiner eller annan textil så att du får ett enhetligt intryck. Vissa föredrar att ha en matta som drar ögonen till sig och sticker ut medan andra önskar mattor som är lugnare och smälter in i inredningen. Oavsett vad du väljer för matta så skapar den ett mysigt och personligt hem – och så håller den fötterna varma!

Rekommenderade storlekar

Matgrupp 2 stolar Matgrupp 4 stolar Matgrupp 6 stolar Matgrupp 8 stolar
135 x 190 cm 160 x 230 cm 170 x 240 cm 200 x 300 cm
140 x 200 cm 170 x 240 cm 190 x 290 cm 250 x 350 cm
150 cm rund 160 cm rund 200 x 300 cm 250 cm rund
220 cm rund


2-sits soffa 3-sits soffa Hörnsoffa Divansoffa
135 x 195 cm 160 x 230 cm 160 x 230 cm 160 x 230 cm
140 x 200 cm 170 x 240 cm 170 x 240 cm 170 x 240 cm
160 x 230 cm 190 x 290 cm 190 x 290 cm 190 x 290 cm
170 x 240 cm 200 x 300 cm 200 x 300 cm 200 x 300 cm
160 - 200 cm rund 200 - 220 cm rund 220 - 250 cm rund 220 - 250 cm rundOlika mattor

RÖLAKANMATTOR Eller flatvävda mattor är vändbara mattor som tillverkas för hand i ull med tråd i bomull eller lin. Kelimmatta är en flatvävd matta men den vävs med ett tunnare garn för att kunna göra ett mer detaljerade mönster. Spill sugs bäst upp med mycket hushållspapper. Lättare fläckar tar man bort snarast möjligt med en fuktig trasa. Vid svårare nedsmutsning bör mattan lämnas in för rengörning.

WILTONMATTOR Är maskintillverkade vävda mattor som kan vara tillverkade i olika material men har oftast en baksida av jute. Spill sugs bäst upp med mycket hushållspapper. Lättare fläckar tar man bort snarast möjligt med en fuktig trasa. Vid svårare nedsmutsning bör mattan lämnas in för rengörning. Kom då ihåg att mattan inte skall lämnas in hos en vanlig kemtvätt för om botten på mattan – som innehåller jute – blir blöt så blir mattan bubblig när den torkar och det går aldrig att rätta till. Man skall begära att få fackmässig plantvätt utförd.

RYAMATTOR Är mjuka mattor med olika lång lugg i olika material, dessa kan både handknytas eller tillverkas i maskin. Denna matta kan behöva dammsugas ofta och gör det då i luggens riktning.

TRASMATTOR Tillverkas av trasor och textilier i framförallt bomull som färgats. Trasmattan är lättskött och går i de flesta fall att tvättas i en rymlig maskin men kan vid tvätt krympa något. Det är däremot mycket viktigt att följa de exakta tvättråden och tvätta i de angivna gradantalen. Efteråt ska mattan torkas snabbt och hängandes med ränderna nedåt för att inte överbliven färg ska krypa. Torka inte mattorna i torktumlare eller torkskåp.

PLASTMATTOR Är vävda mattor som tillverkas för hand eller på maskin av plastremsor i olika färger. Maskintvätta och dropptorka. Vädra gärna men inte i minusgrader då detta kan göra mattan skör.

GUMMERADE MATTOR Mattor med en gummibaksida som gör att mattan ligger still. Perfekt matta i hallen eller köket, lätta att dammsuga och hålla rena. Skölj av mattan och låt den plantorka.

Olika material

ULL är en fantastisk fiber. Ullen är spänstig, tålig, lätt att färga, motståndskraftig mot smuts och väta, lätt att göra ren, svårantändlig, och den isolerar både mot värme och kyla. Ullfibern är också porös och blir tack vare sin förmåga att suga åt sig luftfuktigheten inte så lätt statiskt laddad. Dessa antistatiska egenskaper innebär också att den inte drar till sig smuts. Genom att ullfibern är porös så färgas den också helt igenom. En ullmatta behåller sin vackra färg och lyster praktiskt taget hur länge som helst. Ullen har, i motsats till andra fibrer, ett naturligt flamskydd tack vare sin höga halt av kväve. Ullen tar inte eld om man råkar tappa en brinnande cigarett eller en glöd från brasan. Om luggen på mattan skulle bli svedd kan du lätt borsta bort detta utan att det blir fula brännmärken. Ullfibern har en naturlig spänst som gör att den är följsam och fjädrar tillbaka efter tryck. Därför ser man oftast inga spår av steg eller möbler i en ullmatta. Märken efter tyngre möbler kan återfå sin form genom att borsta upp luggen. Ullfiberns förmåga att stöta bort smuts är en förklaring till ullmattans bestående kvalitet och långa livslängd. Detta gör att det är betydligt enklare att tvätta en ullmatta än en syntetisk matta.

BOMULL har odlats i Indien i stor skala i mer än 5 000 år. Det är en populär och ofta använd naturfiber som används i alla former av heminredning. Den inre spiralbyggnaden gör bomullsfibern mycket stark. Töjbarheten är låg liksom förmågan att återgå till ursprungsformen – elasticiteten. Den har hög motståndskraft mot både värme och ljus. Bomullsmattor är lättskötta. Angrips ej av mal.

LIN används både som fiber i mattor och som varp vid vävning i ett Lin krymper bara vid första tvätten, vilket innebär att den behåller sin form efter produktion. Beredning av växten för tillverkning av lingarn är en lång procedur: från skörd, rötning, bråkning, skäktning, häckling till spinning. Linets hållbarhet som bruksvara och ur miljösynpunkt gör att det är en fiber för framtiden – och som behåller sin skönhet. Linnevarpen är i en klass för sig. En matta vävd på linnevarp garanterar bättre ursprungsform. Däremot är den svårare att arbeta med, och fordrar därför ett särskilt handlag både i uppsättning och under vävning. Hantverkskänsla som kräver både erfarenhet och skicklighet.

VISKOS är en fiber baserad på cellulosa. Namnen konstsilke eller rayon förekommer också, men är inte så vanliga längre. Det amerikanska handelsnamnet rayon inregistrerades i början av förra seklet, då fibern ersatte silke för tillverkning av strumpor; därav namnet konstsilke. Viskosfibern förekommer ofta i blandningar med bomull, ull eller lin. Viskosen har en glansig yta, vilket innebär att den ger fina effekter när den mixas med mattare fibrer.


Skötselråd

-Dammsug din matta minst en gång i veckan för längre hållbarhet, både över och under mattan, använd aldrig borste
-Piska eller skaka aldrig din matta då kan kantsömnad och frans släppa från mattan
-Häng ut dina matta på vädring några gånger per år men tänk på att plastmattor blir sköra i minusgrader
-Gnugga aldrig på fläcken utan jobba utifrån och försöka att “lyfta” fläcken istället
-Använd mattunderlägg för att minska slitage, underlägg fungerar även som halkskydd
-Undvik att dra möbler fram och tillbaka över mattan
-Vrid och vänd mattan ibland, då slits den jämt
-Ta alltid bord fläckar direkt när de uppstår
-Undvik att lämna in mattan för kemtvätt i den mån det går då vätskorna torkar ur fibrerna
-Bli inte orolig om din matta luddar av sig mycket i början, vissa material har den effekten, det brukar lugna ner sig efter ett tag

 

Behöver du hjälp i ditt val, har frågor hur du sköter om din matta eller vill måttbeställa en matta så vänligen kontakta oss i butik.