Dekorera golvet fint genom att välja matta

Bara en snygg detalj eller faktiskt även ett behov? Vi kan vara överens om att ett rum genast blir mer ombonat och mysigt med en härlig matta. Men mattan fyller även sin funktion genom att samla upp smuts, förhindra repor i golv och självklart inte att förglömma; värma frusna fötter. Så se till att välja matta med omsorg så får du ett hem att längta hem till. Fundera också på om du vill ha en matta som du lätt kan tvätta själv, de flesta mattor kräver dock kemtvätt och även om de går att tvätta så kräver de en stor tvättmaskin.

Har storleken någon betydelse?
Nja, inte riktigt men väljer du mellan två storlekar så satsa på den med större mått. För det första är det viktigt att ha en matta som är lagom i storlek. Så hur stor matta under matbord? Vi tycker att en större matta ger en mer ombonat känsla och skapar en bättre inramning av matplatsen eller soffgruppen. Väljer du en för liten matta så kan dina stolar fastna i mattkanten och den ombonade känslan försvinner. Det vanligaste felet är att man väljer en matta som är för liten.

Kan man verkligen ha en matta under sängen
Sjävklart tycker vi, ditt sovrum blir genast mer ombonat och mysigt, plus att det är väldigt mycket skönare att sätta ner fötterna på en mjuk varm matta på mogonen än ett kallt golv. Samma sak gäller för matta under säng, en för liten matta försvinner mot den stora sängen. Det optimala är kanske en heltäckningsmatta, lite opraktiskt men väldigt mysigt om du frågar oss.

Matcha eller sticka ut är frågan
Föredrar du ton i ton eller är du en färgsprakande person som vill att din matta också säger något? Då är det tur att det finns ett rejält utbud av mattor med både härliga färger eller de med lite lugnare ton och intryck. Oavsett vad du väljer för matta så skapar den ett mysigt och personligt hem – och så håller den fötterna varma.

Rekommenderade storlekar

Matgrupp 2 stolar Matgrupp 4 stolar Matgrupp 6 stolar Matgrupp 8 stolar
135 x 190 cm 160 x 230 cm 170 x 240 cm 200 x 300 cm
140 x 200 cm 170 x 240 cm 190 x 290 cm 250 x 350 cm
150 cm rund 160 cm rund 200 x 300 cm 250 cm rund
220 cm rund

2-sits soffa 3-sits soffa Hörnsoffa Divansoffa
135 x 195 cm 160 x 230 cm 160 x 230 cm 160 x 230 cm
140 x 200 cm 170 x 240 cm 170 x 240 cm 170 x 240 cm
160 x 230 cm 190 x 290 cm 190 x 290 cm 190 x 290 cm
170 x 240 cm 200 x 300 cm 200 x 300 cm 200 x 300 cm
160 - 200 cm rund 200 - 220 cm rund 220 - 250 cm rund 220 - 250 cm rund
Olika mattor; hur ska jag välja matta?


Röllakanmattor

Eller flatvävda mattor är vändbara mattor som tillverkas för hand i ull med tråd i bomull eller lin. Kelimmatta är en flatvävd matta men den vävs med ett tunnare garn för att kunna göra ett mer detaljerade mönster. Spill sugs bäst upp med mycket hushållspapper. Lättare fläckar tar man bort snarast möjligt med en fuktig trasa. Vid svårare nedsmutsning bör mattan lämnas in för rengörning. En röllakanmatta har oftast ett härligt mönster och fina färger och med sin tunnare kvalitet och ull passar de perfekt under exempelvis ett matbord.


Wiltonmattor

Är maskintillverkade vävda mattor som kan vara tillverkade i olika material men har oftast en baksida av jute. Spill sugs bäst upp med mycket hushållspapper. Lättare fläckar tar man bort snarast möjligt med en fuktig trasa. Vid svårare nedsmutsning bör mattan lämnas in för rengörning. Kom då ihåg att mattan inte skall lämnas in hos en vanlig kemtvätt för om botten på mattan – som innehåller jute – blir blöt så blir mattan bubblig när den torkar och det går aldrig att rätta till. Begär att få fackmässig plantvätt utförd så håller sig din matta fin.


Ryamattor

Är mjuka mattor med olika lång lugg i olika material, dessa kan både handknytas eller tillverkas i maskin. Ryamattan var väldigt populär för några år sedan men har nu kommit starkt tillbaka in i vår hem. Passar utmärkt i exempelvis sovrummet då den ger ett mjukt och varmt intryck. Passar inte lika bra under ett köksbord då det lätt samlas smuts i den tjocka luggen.  Denna matta kan behöva dammsugas ofta och gör det då i luggens riktning.

Trasmattor
Tillverkas av trasor och textilier i framförallt bomull som färgats. Trasmattan är lättskött och går i de flesta fall att tvättas i en rymlig maskin men kan vid tvätt krympa något. Det är däremot mycket viktigt att följa de exakta tvättråden och tvätta i de angivna gradantalen. Efteråt ska mattan torkas snabbt och hängandes med ränderna nedåt för att inte överbliven färg ska krypa. Torka inte mattorna i torktumlare eller torkskåp.

Plastmattor

Är vävda mattor som tillverkas för hand eller på maskin av plastremsor i olika färger. Maskintvätta och dropptorka. Vädra gärna men inte i minusgrader då detta kan göra mattan skör. En plastmatta är lätt att sköta och passar utmärkt i köket där du enkelt kan skölja eller torka av spill.

Gummerade mattor

Mattor med en gummibaksida som gör att mattan ligger still. Perfekt matta i hallen eller köket, lätta att dammsuga och hålla rena. Skölj av mattan och låt den plantorka.Olika material, vad ska jag välja?

Ull

Ull är en fantastisk fiber. Ullen är spänstig, tålig, lätt att färga, motståndskraftig mot smuts och väta, lätt att göra ren, svårantändlig, och den isolerar både mot värme och kyla. Ullfibern är också porös och blir tack vare sin förmåga att suga åt sig luftfuktigheten inte så lätt statiskt laddad. Dessa antistatiska egenskaper innebär också att den inte drar till sig smuts. Genom att ullfibern är porös så färgas den också helt igenom. En ullmatta behåller sin vackra färg och lyster praktiskt taget hur länge som helst. Ullen har, i motsats till andra fibrer, ett naturligt flamskydd tack vare sin höga halt av kväve. Ullen tar inte eld om man råkar tappa en brinnande cigarett eller en glöd från brasan. Om luggen på mattan skulle bli svedd kan du lätt borsta bort detta utan att det blir fula brännmärken. Ullfibern har en naturlig spänst som gör att den är följsam och fjädrar tillbaka efter tryck. Därför ser man oftast inga spår av steg eller möbler i en ullmatta. Märken efter tyngre möbler kan återfå sin form genom att borsta upp luggen. Ullfiberns förmåga att stöta bort smuts gör att det är betydligt enklare att tvätta en ullmatta än en syntetisk matta.

Viskos

Viskos är en fiber baserad på cellulosa. Namnen konstsilke eller rayon förekommer också. Det amerikanska handelsnamnet rayon inregistrerades i början av förra seklet, då fibern ersatte silke för tillverkning av strumpor; därav namnet konstsilke. Viskosfibern förekommer ofta i blandningar med bomull, ull eller lin. Viskosen har en glansig yta, vilket innebär att den ger fina effekter när den mixas med mattare fibrer.

Bomull
Bomull har odlats i Indien i stor skala i mer än 5 000 år. Det är en populär och ofta använd naturfiber som används i alla former av heminredning. Den inre spiralbyggnaden gör bomullsfibern mycket stark. Töjbarheten är låg liksom förmågan att återgå till ursprungsformen Den har hög motståndskraft mot både värme och ljus. Bomullsmattor är lättskötta och lite kuriosa är att den ej kan angripas av mal.Fin matta för evigt, vad ska jag göra?Skötselråd

-Dammsug din matta minst en gång i veckan för längre hållbarhet, både över och under mattan, använd aldrig borste då det sliter på din matta i onödan.
-Piska eller skaka aldrig din matta då kan kantsömnad och frans släppa från mattan så att den ser sliten och luggad ut.
-Häng ut dina matta på vädring några gånger per år så håller den sig fräsch längre. Tänk dock på att plastmattor blir sköra i minusgrader och kan gå sönder om fibern fryser till is
-Gnugga aldrig på en fläck utan jobba utifrån och in där du försöker att “lyfta” fläcken istället
-Använd gärna mattunderlägg för att minska slitage. Ett underlägg fungerar även som smart halkskydd
-Undvik att dra möbler fram och tillbaka över mattan. Du skadar fibern och ruggar upp ytan vilket kortar livslängden på din matta
-Vrid och vänd mattan ibland, då slits den jämt och åldras fint
-Ta alltid bort fläckar direkt när de uppstår så att de inte hinner torka in i mattan.
-Undvik att lämna in mattan för kemtvätt i den mån det går då vätskorna torkar ur fibrerna
-Bli inte orolig om din matta luddar av sig mycket i början, vissa material har den effekten, det brukar lugna ner sig efter ett tag

 Jaha men nu då?

Ja, det är frågan, vad blir det för matta hemma hos dig.
En härligt färgsprakande pjäs i generös storlek till matta eller en lugn och timid variant som passar i alla rum.
Själva gillar vi när mattan lyfter den övriga inredningen och skapar en helhet
En matta i lite större mått brukar ha den effekten eftersom den ger en naturlig ram till exempelvis matbordet eller soffgruppen. 
Tycker du ändå att mattorna har för små mått? Vilken tur att vi har större varianter på lut;
i butik kan du måttbeställa din matta efter ditt exakta behov, bara att du slår en pling eller dyker in i butik så hjälper vi dig