Trävård

Naturen har skapat en mängd olika träslag som är lämpliga till möbler. Dessa kan också ytbehandlas på massor av olika sätt. Beroende av vilket träslag och ytbehandling din möbel är tillverkad av skall du sköta om den på olika sätt.

Dock finns ett par tips för alla trämöbler:
-Variera placering av de föremål som eventuellt står på möbeln, för att undvika nyansskillnader där inte dagsljuset kommit åt
-Torka upp spill från vätskor omedelbart.
-Ställ aldrig heta föremål direkt på möbelytan, använd underlägg.
-Dammtorka möbelytan regelbundet med lätt fuktad duk och eftertorka med torr trasa, eller använd Microfiberduk.
-Använd möbeltassar under benen för att skydda golvet.
-Vid skada på möbeln, vänligen kontakta oss för råd.

OLJAD TRÄMÖBEL
En oljad trämöbel vanligtvis i ek behöver att du oljar in den på nytt. Vid leverans är möbeln oljad men kan behöva lite ny olja där du ser att det har dragit in i träet. En oljad möbel är tacksam och lättskött, eventuella märken och repor kan enkelt tas bord med en slipsvamp och lite nu möbelolja. En oljad möbel kräver dock lite skötsel i form av nu olja och detta gör du när ytan börjar se matt ut och känns lite sträv. Hur ofta det behövs är lite beroende på möbel, användning och placering. Är möbel placerad i solljus kan det behövas oftare och slitytor, exempelvis bordsskivor kan behövas oljas in oftare än bordsben. Använd en möbelolja tillsammans med en slipsvamp som du påför oljan med, på så sätt går oljan i träet ordentligt. Vänta sedan cirka 10 minuter och torka sedan bord överflödig olja med en trasa. Det är viktigt att du inte vänta för länge då kan du få en flammig yta (går att få bort om du påför ny olja med slipsvamp och sedan torkar torrt) Vi har vaxolja Leather Master till din möbel i vår butik.

LACKAD TRÄMÖBEL
En målad trämöbel är underhållsfri och torkas rent med en lätt fuktad trasa. Eventuella märken och repor fylls i med ny färg. Förbättringsfärg finns oftast till de flesta möbler från tillverkaren. Kontakta oss med modell så kan vi hjälpa till med ny färg i samma färgkod. Alternativt kan färghandeln hjälpa till med rätt nyans.

FANERAD TRÄMÖBEL
En fanerad möbel är underhållsfri och torkas av med en lätt fuktad trasa (eventuellt lite milt rengöringsmedel)

LAMINERAD TRÄMÖBEL
En laminerad möbel är underhållsfri och torkas av med en lätt fuktad trasa (eventuellt lite milt rengöringsmedel)

ÅTERVUNNEN TRÄMÖBEL
En möbel i återvunnen trä är oftast behandlad med ett vax och kan då behandlas med ny vax när det behövs. Med en obehandlad möbel är det viktigt att torka upp eventuellt spill omgående för att förhindra fläckar.


Ta hand om dina möbler på rätt sätt så förlänger du livslängden på dem och då håller sig fina länge. Har du frågor om skötsel och produkter så är du varmt välkommen att kontakta oss för ytterligare hjälp.