Det tacksamma träet

När kaffet får liv och sprider sig över hela bordskivan kan du enkelt torka upp det med en trasa och inte nog med det, kaffet lämnar inget spår efter sig, puh. Naturen är smart och har skapat en mängd olika träslag som är lämpliga till möbler och det tackar vi och kaffet för. Men vi tycker att det är minst lika viktiga att värna om naturen så behandla din trämöbel med respekt så följer den dig genom livet och du behöver inte köpa en ny, och en ny, och en ny igen... grönt och fint, precis som vi vill ha det☘️

När insidan räknas
En gedigen trämöbel finns i de flesta hem men utseendet och materialet skiljer sig åt. Beroende av vilket träslag och ytbehandling din möbel är tillverkad av bör du sköta om den på olika sätt. Så att insidan får skina i kapp med utsidan tänker vi, enklast att ta hand om är en lackad möbel som bara behöver torkas av men med lite arbete är den naturligt oljade ytan att föredra för många. Oavsett val så tycker vi att du ska ta in naturen i ditt hem och njut av den där goda koppen kaffe.

Trävård

Det som gäller för alla möbler i trä och som kan vara bra att tänka på.
-Variera placering av de föremål som eventuellt står på möbeln, för att undvika nyansskillnader där inte dagsljuset kommit åt
-Torka upp spill från vätskor omedelbart.
-Ställ aldrig heta föremål direkt på möbelytan, använd underlägg.
-Dammtorka möbelytan regelbundet med lätt fuktad trasa och eftertorka med en torr trasa, eller använd Microfiberduk.
-Använd möbeltassar under benen för att skydda golvet.
-Vid skada på möbeln, vänligen kontakta oss för råd.

Oljad trämöbel 

En oljad möbel vanligtvis i ek behöver att du oljar in den på nytt vid behov. Vid leverans är möbeln oljad men kan behöva lite ny olja där du ser att det har dragit in i träet. En oljad möbel är tacksam och lättskött. Eventuella märken och repor kan enkelt tas bord med en slipsvamp och lite ny möbelolja. En oljad möbel kräver lite skötsel i form av inoljning dåoch då. Detta gör du när ytan börjar se matt ut och känns lite sträv. Hur ofta det behövs är lite beroende på möbel, användning och placering. Är möbel placerad i solljus kan det behövas oftare och slitytor, exempelvis bordsskivor kan behövas oljas in oftare än bordsben. Använd en möbelolja tillsammans med en slipsvamp som du påför oljan med, på så sätt går oljan i träet ordentligt. Vänta sedan cirka 10 minuter och torka sedan bort överflödig olja med en trasa. Det är viktigt att du inte väntar för länge då kan du få en flammig yta (går att få bort om du påför ny olja med slipsvamp och sedan torkar torrt)

Lackad trämöbel 

En målad trämöbel är underhållsfri och torkas rent med en lätt fuktad trasa. Eventuella märken och repor fylls i med ny färg. Förbättringsfärg finns oftast till de flesta möbler från tillverkaren. Kontakta oss med modell så kan vi hjälpa till med ny färg i samma färgkod. Alternativt kan färghandeln hjälpa till med rätt nyans.

Fanerad trämöbel 

En fanerad möbel är underhållsfri och torkas av med en lätt fuktad trasa och eventuellt lite milt rengöringsmedel. Ett fanér är en tunn träskiva i olika material som monteras på ett underliggande material. Ytan är alltid lackad och därför enkel att ta hand om.

Laminerad trämöbel

En laminerad möbel är underhållsfri och torkas av med en lätt fuktad trasa och eventuellt lite milt rengöringsmedel. Oftast så är en möbel med laminat tvåfärgad med en färg på bordsskivan och en på benen. Ett laminat är mycket tåligt och slitstarkt. Enkelt att underhålla och torka av.

Återvunnen trämöbel 

En möbel i återvunnen trä är oftast behandlad med ett vax och kan då behandlas med ny vax när det behövs. Med en obehandlad möbel är det viktigt att torka upp eventuellt spill omgående för att förhindra fläckar. När ytan börjar se matt ut och lätt suger åt sig vätska kan du behandla med ett möbelvax. Tänk dock på att bordet får en glansigare yta. Även om detta ger med sig med tiden kan det vara bra att tänka på om du föredrar den matta och rustika känslan.


Vad ska jag använda för produkter?

Vi samarbetar med Leathermaster som vi anser har de bästa produkterna för både rengöring och behandling. 
I butik och på vår hemsida har vi produkter för dina trämöbler som du kan köpa med dig direkt.
Behöver du ytterligare hjälp eller har funderingar så kontakta oss så hjälper vi dig via telefon eller mail

Jag behöver underhålla mina trämöbler »