Behandla utemöbler

Du tjänar på att vara rädd om dina trädgårdsmöbler och sköta dem väl så håller de i många år framöver. Beroende på vilket material dina möbler är tillverkade i behöver du tvätta och ytbehandla dem med jämna mellanrum om du vill att de ska hålla sig fina länge. Vi har de produkter du behöver och vi hjälper dig på med goda råd på vägen. Tänk på att en utemöbel i trä är ett levande material och därför kan skruvar behövas dras åt med jämna mellanrum. En bra vana är att dra åt skruvarna innan du ställer in möblerna för vinterförvaring och sedan gör det igen innan du tar fram dem för säsongen. Tänk också på att dina utemöbler mår bäst om du skyddar dem frå väder och vind i ett torrt, svalt och välventilerat utrymme under vinterhalvåret. Se till att möblerna är torra när du ställer undan dem och använd gärna ett möbelskydd. Var noga med att luften kan strömma fritt så att möblerna får ventilation.

KONSTROTTING / PLAST / TEXTILENE
Rengör med fuktig trasa och eventuellt en plastrengöring eller diskmedel. Använd inte högtryckstvätten, då förstör du din möbel! Placera aldrig varma föremål direkt på materialet utan använd alltid underlägg för glas och glasföremål då dessa annars kan bli brännheta vid stark sol och då bränna sönder din möbel.

LAMINAT
Rengör med fuktig trasa och lite diskmedel. Eftertorka gärna med en torr trasa. Placera aldrig varma föremål direkt på materialet utan använd alltid underlägg för glas och glasföremål då dessa annars kan bli brännheta vid stark sol och då bränna sönder din möbel.

NONWOOD
Rengör med en fuktig trasa och milt diskmedel. Använd aldrig högtryckstvätten, då kan du förstöra din möbel. Placera aldrig varma föremål direkt på materialet utan använd alltid underlägg för glas och glasföremål då dessa annars kan bli brännheta vid stark sol och då bränna sönder din möbel.Temperaturskiftningar kan få materialet att röra sig och bukta något.

AKACIA - HARDWOOD
För att dessa möbler ska behålla sin vackra yts bör de behandlas med olja. Nya möbler ska även mättas med olja genom att den appliceras flera gånger direkt eftervarandra tills träet är mättat. Överflödig olja torkas bort. Möblerna bör behandlas med olja flera gånger per år, speciellt på våren innan de tas ut för säsong. En möbel i Akacia trivs bäst under tak.

MÅLAD / LASERAD AKACIA
Rengör med en mjuk trasa och milt diskmedel. Eftertorka även gärna. Skydda din utemöbel från regn då gärna med ett ventilerat möbelskydd. Torka av möbeln när det har regnat på den. Om det skulle uppstå en skada i lacken kan du slipa lätt på ytan med ett fint sandpapper innan du målar det skadade området. Provmåla först ett litet område för att kontrollera att du har rätt kulör. Kontakta en färghandel som hjälper dig med detta.

TEAK (ej vitpigmenterad eller grånad)
Behandla teak utemöbler på bästa sätt. Svårt smutsig teak behöver rengöras med en trärengöring. Lättare smuts tvättas bort med vatten och ett milt diskmedel. Blöt gärna teaken en stund innan rengöring så mjuknar ytan en aning. Om träfibrerna rest sig efter rengöringen kan du slipa ytan lätt med ett fint sandpapper. Låt möbeln torka minst ett dygn och efterbehandla sedan med en Wood protector eller en teakolja. Vill du att din teakmöbel ska ha en grånad finish så behandla inte med olja.

NATURFÄRGAD BORSTAD TEAK
Denna teak är oftast med en träimpregnering och kräver endast enklare rengöring. Rengör med en trasa och ett milt diskmedel. Du kan behandla med en Wood protector eller en teakolja. 

VITPIGMENTERAD TEAK
Rengör med ljummet vatten, milt diskmedel eller vitpigmenterad såpa och en mjuk trasa. Låt möbeln torka minst ett dygn, gärna längre. Efterbehandla med en Wood protector som är helt färglös och förhindrar att fukt och smuts tränger in i träet.

NATURLIGT GRÅNAD TEAK
Rengör med ljummet vatten, milt diskmedel och en mjuk trasa. Underhåll med en trärengöring och en Wood protector.

FURU
När ytan blivit matt och inte längre vatten pärlar sig på ytan så är det dags att behandla furumöblerna. Rengör först grundligt med ett milt rengöringsmedel för trä. Låt torka minst ett dygn och behandla sedan med en olja. Om din möbel är målad furu så skötseltråd för Hardwood / Akacia

ROSTRFRITT STÅL
Rostfritt stål är mycket vädertåligt, dock kan en viss ytrost eller beläggning uppstå i vissa utsatta miljöer. Detta tas bort med ett rengöringsmedel för rostfritt stål. En nanospray från Brafab både rengör och lämnar en skyddande yta. Denna behandling bör göras två gånger per år för att hålla möbeln fin.

Har du ytterligare frågor eller funderingar om hur du bäst tar hand om dina utemöbler så är du välkommen att kontakta oss via mail eller telefon så hjälper vi dig vidare!