Hur du tar hand om dina textilmöbler

Vi får aldrig nog av tyg och åter tyg, i butiken hänger det dröser med tyger lite överallt. En soffa går oftast att få i ett hundratal olika tyger, inspirerande men också svårt att välja ibland såklart. Textilmöbler finns i alla möjliga former och färger, precis som det finns människor, och därför är det viktigt att du kan ta hand om din möbel på rätt sätt. Idag är det till exempel vanligt att textilmöbler kräver kemtvätt, så läs alltid på skötselrådet för ditt tyg innan du börjar behandla. Är du osäker så är ett tips att prova en yta på din möbel som inte syns på så sätt kan du ta reda på vad din möbel/tyg tål för behandling. 

Micro vadå...
Ett material som blir allt populärare idag är microfiber. Det är ett syntetiskt material och har fått sitt namn av att fibrerna som tyget tillverkas av är extremt tunna. 1 mil av fibern väger inte mer än 1 gram. Microfibermöbler har ofta en lite mocka-liknande känsla, och är som regel lätt att göra rent från fläckar och spill. Tänk på att alltid torka upp eventuellt spill på din möbel omedelbart innan den hinner sätt sig i tyget. 

Fläckborttagning

Blöt en microfiberduk under kranen i hett vatten. Om du har en textiltvätt hemma så tillsätt lite av denna också och vrid sedan ur hårt. Vik och rulla duken runt en svamp till en hård rulle. Dra rullen fram och tillbaka i olika riktningar över de solkiga partierna så att smutsen lyfts upp från tyget. Många gånger räcker det med lite vatten och en trasa för att få bort fläcken. Annars rekommenderar vi att du införskaffar en textilrengöring, en rengöring fungerar på de flesta textiler. För att skydda soffan mot fläckar samt göra den lättare att få ren om olyckan varit framme kan man impregnera textilen. Detta bör göras när möbeln är ny samt efter rengöring eftersom både användning av möbeln samt mekanisk rengöring efter hand nöter bort skyddet. 

 

Impregnering

Gäller för soffa och fåtölj i tyg. För att skydda din möbel mot framtida spill och fläckar kan du behandla din tygmöbel med en impregnering. På så sätt förlänger du lisvlängden på din möbel och den blir enkel att hålla ren och underhålla. När du har impregnerat din möbel så hamnar eventuellt spill ovanpå tyget och sugs inte in i fibrerna, detta gör det enkelt att torka upp. En impregnering kan du enkelt göra själv men handlar du en ny möbel av oss så kan vi impregnera din möbel åt dig innan leverans. Detta kostar från 995:-, är du intresserad av denna tjänst så vänligen kontakta oss via mail eller telefon för mer information och en mer exakt prisuppgift. Tänk på att ha god ventilation under tiden du impregnerar då doften är lite stark, detta försvinner dock snabbt och din möbel är helt luktfri inom ett par timmar. 

 

Vad ska jag använda för produkter?


Vi samarbetar med Leathermaster som vi anser har de bästa produkterna för både rengöring och behandling. 
I butik och på vår hemsida har vi produkter för dina textilmöbler som du kan köpa med dig direkt.
Behöver du ytterligare råd eller har funderingar så kontakta oss så hjälper vi dig via telefon eller mail

Jag behöver rengöra min möbel »