Hur du tar hand om dina lädermöbler

Så nu är soffan eller fåtöljen köpt, då är det bara att låta den vara - det är ju en skinnmöbel... Nja, riktigt så enkelt är det inte, en möbel i läder är visserligen väldigt tålig och har en lång livslängd men den vill gärna ha lite kärlek den med. Om du vårdar den ömt följer den med dig länge troligtvis till du hinner att tröttna och vill byta ut din gamla trotjänare. 

Blir bara bättre med åren
Läder är ett fantastiskt material som bara blir vackrare och följsammare med åren. Rätt skött är det även starkt och tåligt, vilket gör det till ett utmärkt material för möbler. Ögat, handen och priset avgör ofta vilket läder vi väljer till vår lädersoffa, men hur och var vi använder den är av större betydelse. Idag blir det allt vanligare att äta i soffan framför tv:n vilket medför ett ökat slitage och därmed ställer högre krav på soffans kvaliteter samt skötsel. Tänk noga igenom vem som kommer använda den nya möbeln och hur. Kommer barn och djur att vistas i soffan bör man tänka på att vissa typer av läder kräver mycket omvårdnad för att klara sådana påfrestningar. 


Olika typer av läder

Anilinläder

Anilin är ett genomfärgat läder utan täckfärg eller ytlack. Naturliga märken såsom exempelvis gödselfläckar och taggtrådsmärken finns kvar på lädret för att behålla så mycket som möjligt av den naturliga känslan. Anilin har extremt hög komfort och andas mycket, men är samtidigt känsligt för spill och fläckar. Äger man en möbel i anilinläder är det extra viktigt med underhåll så att lädret alltid har ett fullgott skydd och åldras vackert.
Semianilin är ett anilinläder som ytbehandlats med ett extra skyddslager för att öka tåligheten mot fläckar. De naturliga märkena som återfinns på ett anilinläder finns i vissa fall kvar även på ett semianilin. Detta läder har generellt en bra komfort och god andningsförmåga.

Täckfärgat läder

Täckfärgat läder har, som hörs på namnet ytterligare skydd och färg på ytan. Andningsförmågan och komforten begränsas något av ytbehandlingen, men den ger istället ett motståndkraftigt och tåligt läder. Det naturliga i skinnet syns inte på samma sätt utan du får en blankare och mer jämn yta. I gengäld är det tåligt och enkelt att hålla rent.

Bycast läder

Bycast är ett spaltläder som påförst en polyurethanyta, det vill säga plast. Bycast är blankt och mycket modernt. Lädret är i regel tåligt mot fläckar men har begränsad komfort och andningsförmåga.Bycast har också en lite lägre prisbild då materialet är lite billigare. Ett tåligt läder men utan de naturliga delarna av ett läder, både i kvalitet och andningsförmåga.

Nubuck läder

Nubuck är slipat anilinläder som är helt öppet. Det har en mockaliknande känsla och är ytterst känsligt mot spill. Nubuck är inget passande material för en möbel som används ofta. Många gillar den matta och livfulla ytan men i dagligt bruk blir detta läder lätt känsligt mot fläckar och den fina känslan försvinner.Hur vårdar jag?

Rengöring

Vid rengöring av skinnmöbler så använd bra produkter som är anpassade efter rätt läder. Ta för vana att göra en läderrengöring av din möbel en gång om året så håller den sig fin i många år framöver. De finns fler olika rengöringsmedel du kan använda till din möbel, de flesta brukar vara en flytande vätska som du applicerar med en trasa eller svamp och sedan torkar bort, då tillsammans med smuts och fett. 

Behandling

Ta för vana att alltid efterbehandla din möbel med ett läderbalsam efter rengöring. Balsamet gör att lädret inte torkar ut och du får en fin och slitstark yta som håller för dagligt slitage. Ett läderbalsam brukar vara i fast form och appliceras med en svamp där du behandlar i balsamet in i lädret. 

 

 

Fläckar

Fläckar på läder kan vara svåra att får bort, prova i första hand med en läderrengöring och se om du får bort fläcken. I värsta fall kan du köpa en läderfärg och applicera på din möbel, denna täcker då fläcken och möbeln blir som ny igen. Läderfärg brukar finnas i många färger och nyanser där det är viktigt att du får en så nära färg som möjligt. Så kolla nyans innan noga.


Vad ska jag använda för produkter?

Vi samarbetar med Leathermaster som vi anser har de bästa produkterna för både rengöring och behandling. 
I sortimentet finns även läderfärg som du enkelt använder där din möbel har fläckar eller är skadad.
I butik och på vår hemsida har vi produkter för dina lädermöbler som du kan köpa med dig direkt.
Behöver du mer råd eller beställa läderfärg så kontakta oss så hjälper vi dig med en order via telefon eller mail

Jag behöver rengöra min lädermöbel »