Våra tips & råd

Att välja rätt säng kan vara svårt, det finns ju så många olika modeller och varianter, så vad är rätt för just dig? Det du kan börja att fundera på är vilken typ av säng du är intresserad av.

OLIKA SÄNGAR

sirius-cont-svart

milano-beige-cont

Kontinentalsäng

En kontinentalsäng väljer du som vill ha en hög, mjuk och mysig säng. Sängen består av en resårmadrass med pocketfjädrar i botten, en tjock mellanmadrass och överst en mjuk bäddmadrass. På de flesta kontinentalsängar kan du välja olika hårdhet och du kan självklart ha två olika i en dubbelsäng, perfekt valmöjlighet då alla kroppar är olika och behöver olika stöd. Väljer du en säng från Tempur så består den av Tempus patenterade material i både underdel och mellanmadrass och en bäddmadrass i din valda tjocklek också den i Tempurmaterial. Det som skiljer de olika kontinentalsängarna åt är andelen pocketzoner- läs gärna om detta lite längre ner, men man kan kortfattat säga att ju fler pocketzoner du har desto bättre avlastning för kroppen får du. En kontinentalsäng kompletteras med sängben efter eget tycke och smak och varför inte även en matchande huvudgavel i samma tyg som sängen.

verona-svart-flex-plus

verona-bla-duo-flex

Ställbar säng

En ställbar säng passar utmärkt till dig som har problem att ta dig upp ur sängen eller om du ligger mycket i sängen och läser eller tittar på tv. En ställbar säng reglerar du lätt i huvud och fotända med en fjärrkontroll, denna är oftast trådlös, skönt för dig som föredrar att sova halvsittande eller om du behöver höja upp fötterna. En ställbar säng består av en ställbar ram undertill, en madrass oftast med pocketfjädrar och en bäddmadrass. Väljer du en säng från Tempur så består den av Tempus patenterade material och en bäddmadrass i din valda tjocklek också den i Tempurmaterial. Självklart kan du välja olika fastheter på din ställbara säng och även valet av bäddmadrass är fritt. Det som skiljer de olika ställbara sängarna åt är andelen pocketzoner- läs gärna om detta lite längre ner, men man kan kortfattat säga att ju fler pocketzoner du har desto bättre avlastning för kroppen får du. Välj gärna till lite högre ben om du inte ska lägga sängen i en sängram, 12 eller 18 cm brukar vara en bra höjd.  En ställbar säng erbjuder många alternativ och är en säng för dig som letar efter det lilla extra, självklart går även dessa sängar att välja med olika fastheter. Vill du ha känslan av en dubbelsäng så väljer du en flexbäddmadrass, en bäddmadrass som är delad upptill och nertill men sitter ihop i mitten.

verona-bla

milano-gra-ram

Ramsäng

En ramsäng eller en rammadrass som den också brukar kallas passar perfekt till sig som vill ha en säng med fastare känsla och vill ha möjligheten att lägga sängen i en sängram. En rammadrass består av en madrass oftast med pocketfjädrar och en bäddmadrass. Väljer du en säng från Tempur så består den av Tempus patenterade material och en bäddmadrass i din valda tjocklek också den i Tempurmaterial. Självklart kan du välja olika fastheter på din rammadrass och även valet av bäddmadrass är fritt. Det som skiljer de olika ramsängarna åt är andelen pocketzoner- läs gärna om detta lite längre ner, men man kan kortfattat säga att ju fler pocketzoner du har desto bättre avlastning för kroppen får du. Välj gärna till lite högre ben om du inte ska lägga sängen i en sängram, 18 cm eller 23 cm brukar vara en bra höjd.

MER ATT TÄNKA PÅ

Zonindelning

När du har kommit fram till vilken sängtyp du är intresserad av så är det dags att kolla närmare på zonindelningen. Sängen med flest zoner behöver inte vara det bästa för just din kropp, men en säng som anpassar sig maximalt efter din kropp innebär en skönare sömn.

7 ZONER 

De finaste sängarna har pocketresårer med 7 zoner som är anpassade efter varje enskild del av din kropp. Zonerna ger till exempel mindre stöd i huvud/axel-och höftpartiet och ger samtidigt mer stöd vid midjan och svanken för att din rygg skall bli helt rak när du sover på sidan.

5 ZONER

Här är bålen och midjans zoner hopslagna, samt lårens och knänas zoner. Något som ger en zonindelning som passar perfekt för dig med lite bredare midja och höft.

3 ZONER

Jämfört med 5 zoner är ytterligare två zoner hopslagna och sängen indelas och anpassas efter överkropp, höfter och ben – något som brukar passa ypperligt för den med kraftiga eller ömma axlar.

TEMPUR

En Tempursäng som inte har dessa zoner har istället ett speciellt material som formar sig maximalt efter din kroppsform- mjuk där du vill ha det och fast där det behövs. Väljer du en säng från Tempur så omfördelar den din kroppsvikt och minskar belastningen, dessa sängar rekommenderar vi starkt till dig som har problem med rygg och nacke, då den kommer att lindra dina besvär.

Fasthet

Nästan alla sängar går att få med mjuka, medium, fasta och extra fasta resårer. Vilken du ska välja beror till viss del på din vikt och sovställning. Generellt kan man säga att ju tyngre du är desto fastare säng ska du ha. Sover du ofta på mage ska du också välja en fastare säng. Men det är främst den upplevda komforten i sängen som avgör vilken fasthet du ska välja. Den säng som känns bäst är helt enkelt den som är rätt för just dig.

Stil

När du har kommit fram till vilken säng som är rätt för just dig så är det dags att sätta din personliga stil på den. De flesta sängar finns i flertalet tyger och med många tillval- sängben, huvudgavel och sängbänkar. Allt för att passa just i ditt sovrum. Vad du än väljer så tänk innan på att investera tid och tanke åt din nya säng- du spenderar mycket av din tid i sängen och därför är det viktigt att då får en säng du trivs med och framförallt vaknar utvilad i.