Välja soffa

För de flesta är en soffa den viktigaste möbeln i hela hemmet, det är här vi träffas och umgås. När du är på jakt efter soffa inspiration så fundera på hur soffan ska användas och hur du vill att den ska kännas. Ska det vara en soffa att krypa upp i och mysa eller föredrar du en soffa som man är lite fastare i känslan och du sitter lite mer upprätt i? Låt magkänslan säga sitt och leta efter en soffa som du tycker är fin och fyller dina kriterier. Oavsett vilket hjälper vi dig på vägen i ditt val.

Mått

När det kommer till måtten på soffan är det viktigt att du funderar hur du vill att soffan ska kännas att sitta i. En soffa med djup sits är perfekt att krypa upp eller halvligga i. En soffa som har högre sitthöjd är det lättare att sitta upprätt i och även lättare att ta sig ur. Alla mått finns specificerade vid varje modell så kolla noga och mät hur det passar hemma hos just dig.

Modeller

Det finns många olika modeller av soffor där den allra vanligaste är en 3-sits soffa som du kan komplettera med en 2-sits soffa eller varför inte en fåtölj på sidan. Denna modell passar perfekt när du har begränsat med utrymme eller när du letar efter en klassisk soffa i stilren design. Populärt är Howardsoffan som är en svängd eller rak modell av soffa med mjuka former och benen har hjul framtill, passar dig som vill ha en soffa med klassisk stil eller en New England känsla i ditt hem. Behöver du en soffa med generösare mått så är en byggbar soffa ett bra alternativ, dessa går att bygga ihop helt efter dina önskemål och mått. En hörnsoffa har plats för många med tar oftast stor plats så det kräver lite utrymme. Har du begränsat med plats och vill ha både form och funktion så är bäddsoffan ett bra alternativ, alla våra bäddsoffor har skön sittkomfort och kan lätt bäddas ut när behovet finns.

 

Känsla

När du har kommit fram till vilken modell av soffa som passar just dig är det dags att fundera på vilken känsla du vill att soffan ska ha. Vill du ha en mjuk och fluffig soffa som du kan krypa upp i så rekommenderar vi att du kollar efter en soffa med dun i sitsarna för den rätta härliga mjuka känslan. Vill du ha en soffa som du sitter bra i och är lätt att komma upp från är en soffa med skum i sitsarna det bästa alternativet. Oavsett vilken känsla du är ute efter så hittar du flera olika alternativ hos oss på Trosa Möbler.

Färg

Det roligaste men också det svåraste momentet i att välja soffa är att välja vilken färg på tyget du vill ha. De flesta soffor finns i ett flertal tygfärger och strukturer. Vill du ha en lättskött soffa som är enkel att hålla ren och håller år efter år så är en lädersoffa det bästa alternativet, denna upplevs oftast dock inte lika mjuk och behaglig som en soffa i tyg. Ska soffan användas mycket och tåla lite så är det bästa alternativet att välja ett tyg med lite struktur i, men även inte för ljus men inte heller för mörk, på så sätt syns inte eventuella småfläckar. Vill du ha en soffa som sticker ut lite så välj ett mönstrat tyg som gör dig glad. Det absolut populäraste tyget är ett enfärgat tyg i grått eller beige ton, på så sätt kan du förnya och pigga upp soffan med dekorationskuddar och plädar i härliga färger och mönster. Soffan blir en härlig bakgrund som du lätt kan förnya vid de olika säsongerna. På vissa modeller går det att välja avtagbar tvättar klädsel, perfekt för dig som vill kunna ta av tyget och tvätta.

Impregnering

När du handlar en soffa hos oss så erbjuder vi även att vi impregnerar din nya soffa till dig mot en kostnad. På så sätt har du ett skydd som står emot fläckar och spill. Skyddet gör så att när du spiller i soffan så samlas spillet ovanpå tyget istället för att sugas upp av tyget vilket gör att du enkelt kan torka bort eventuella fläckar. Ett väldigt bra alternativ till dig som har djur eller barn i familjen och föredrar en soffa i tyg men samtidigt inte vill oroa dig för fläckar i din nya soffa. Vill du veta mer eller att vi ska impregnera din nya soffa som du beställt- vänligen kontakta oss via mail eller telefon för ett prisförslag.

Ben

På de allra flesta soffor kan du välja vilken färg och modell du vill ha på benen på soffan. Matcha gärna färgen på benen med övrigt möblemang, om du till exempel har ett soffbord i ek så kan även benen på soffan vara i ek för ett enhetligt och lugnt intryck. Höjden på benen har också en avgörande roll i hur soffan upplevs, en soffa med lite högre ben ger ett luftigt och stilrent intryck medan en soffa med lägre ben är mer inbjudande och utstrålar avslappning. En fördel med högre ben på soffan är att du enkelt kan dammsuga under den.

Sammanfattningsvis när du ska köpa soffa är att tänka på funktion, komfort och utrymmet och självklart utgå från vilken soffa och stil du tycker om!